Küsitlus

Mida teed, kui näed vandaali tegutsemas?

Ilm täna
Võru
18°
Põlva
20°
Otepää
18°
Tartu
19°
Antsla
20°
Valga
19°
Räpina
19°
Tõrva
21°
Võru
21°
Põlva
24°
Otepää
21°
Tartu
24°
Antsla
20°
Valga
18°
Räpina
23°
Tõrva
19°
Võru
23°
Põlva
23°
Otepää
22°
Tartu
23°
Antsla
23°
Valga
22°
Räpina
23°
Tõrva
22°

Muinsuskaitsjad šokis: keskväljak ei tohiks selline välja näha!

Saada sõbrale

Turvakood
Koodi uuendamiseks kliki siia
Võru keskväljak praegu, valgeid hiidvalgusteid tuleb lisaks pangamaja esisele ka teiste tänavate äärde. Foto: Ülle Harju

Kolm muinsuskaitseeksperti väidavad nagu ühest suust, et valmiv Võru keskväljak on karjuvas vastuolus ajaloolise linnavaatega, ja imestavad, kuidas sai selline projekt üldse kooskõlastuse.

„Vaade ajaloolistele hoonetele on rikutud, ma ei oleks kindlasti sellist projekti kooskõlastanud!” pahvatas muinsuskaitseameti Võrumaa peainspektor Tiina Pettai, kes asus ametisse mullu oktoobris. „Katariina alleelt ei ole enam head vaadet uuele väärtuslikule gümnaasiumihoonele, ei vene ega luteri kirikule. Jah, inimene harjub kõigega, aga siin on hindajaid eksitatud. Inimene, kes projekti komisjonis tutvustas, oskas kindlasti seda hästi teha. Projekt on oskuslikult maha müüdud, siin on hea müügitöö taga!”
Tiina Pettai ütles, et mida enam suurvorme Võru keskväljakule kerkis, seda suuremaks tema mure kasvas: „Alguses ei olnud viga, aga nüüd on väga võõrastav.” Tema hinnangul võis platsi lahendusest eksliku mulje luua tasapinnaline õhuliste joontega projektijoonis. Seda vaadates tunduvad hiidsuured mustad ja valged valgustid tunduvalt tagasihoidlikumad. Lisatud pildid kujutavad väljakut sellise nurga alt, et ajaloolised hooned ei jää konstruktsioonide varju või on need kujutatud tegelikust õhulisematena.
„Olen uue inspektoriga üsna nõus. Kooskõlastus projektile anti enne minu inspektoriks saamist, seega ma selles protsessis ei osalenud,” lisas tema eelkäija Mirja Ots. „Projekti uuesti üle vaadates näen, et valgustid on ette nähtud, ilmselt ei osatud toona kooskõlastamisel karta, et need on nii massiivsed ja vaateid hoonetele olulisel määral varjavad.”
Veelgi karmimalt väljendus 11 aastat Võrumaal muinsuskaitseinspektori ametit pidanud Arnold Unt: „See keskväljaku lugu on kurb, aga vaevalt selles midagi õpetlikku on, sest nagu näha, ei õpita millestki! Peasüü langeb muidugi ametile, kes sellise üledimensioneeritud Raua-Rooberti unenäo kooskõlastas. Aga optimistlikuma poole pealt – need rauakolakad kaovad sealt kiiremini kui komsomolide park! Keegi ei viitsi sellist jama aastakümneid taluda.” Samas oli Unt alguses pargi asemele keskväljaku rajamise tuline pooldaja, sest esialgu käis jutt ajaloolise väljaku taastamisest.

Muinsuskaitseamet jääb diplomaatiliseks
Projekti kooskõlastamise ajal (26.01.2017) oli Võrumaa peainspektor Kersti Siim, kes praegu töötab ameti kaitsekorralduse peaspetsialistina. Kooskõlastust ei andnud aga tema, vaid kümmekonnast ametnikust koosnev muinsuskaitseameti komisjon. „Kersti Siim tõi ka välja, et konstruktsioonid hakkavad vaateid varjama, aga projekt kooskõlastati siiski ära,” sõnas Tiina Pettai.
LõunaLeht saatis muinsuskaitseameti peakontorisse fotod valmivast Võru keskväljakust ja palus kommenteerida, kas tulemus vastab ametnike ettekujutusele ja sobib Võru linna ajaloolise südamega. Vastuseks saime: „Linnakeskkond peaks olema atraktiivne ja inimsõbralik ja kaasaegsed lahendused võivad sellele tihti kaasa aidata. Hetkel on tegu pooliku projektiga, millele on vara lõplikke hinnanguid anda," ütles muinsuskaitseameti vanalinnade nõunik Kaarel Truu.

Linnapea: väljak vajab harjumiseks aega
„Laseme platsil rahulikult valmis saada,” soovitas Võru linnapea Anti Allas enne mitte avalikkuses platsi väljanägemise üle kirgi üles kütta. „Plats on omapärane ja ka mina vajan veel harjumiseks aega, kuid pigem olen ma tulemusega rahul.”
Allas hindas, et ka ülejäänud linnarahvas vajab uue keskväljakuga kohanemiseks aega, aga et kokkuvõttes võrukad kindlasti võidavad sellest.
„Tean inimesi, kellele meeldib see eristuv lahendus väga. Näiteks Itaalia delegatsiooni liikmed kiitsid julget lähenemist ja avaldasid soovi saada endale ka midagi sellist.”
Samas tunnistas Anti Allas, et Võru keskväljaku kujundamise käigus oli kriitilisi hetki ja meeletut peavalu jätkub veel siiani. „Samas olen nüüd maha rahunenud, sest päris halliks ka selle platsi pärast ei tahaks minna. Näiteks olime väga mures nende suurte mustade valgustite pärast, kuid reaalsuses sobivad nad hästi platsile ja silma ei riiva,” rääkis ta.
„Samuti on distantsilt vaadatuna kellukat meenutavad valged valgustid päris kenad. Nende hooldamise ja vastupidavuse pärast olime mures, seetõttu nõudsime ka valgustite tsinkimist ja ruumilise paigutuse korrigeerimist,“ märkis Anti Allas.

Hiidvalgusteid algul plaanis polnud
Kuidas aga üldse tekkisid Võru keskväljaku projekti hiiglaslikud mustad ringikujulised väljakuvalgustid? Võru keskväljaku arhitektuurikonkursi võidutöö „Urban Gadget” ideelahenduse seitsmel pildil neid näha ei ole.
„Ideelahenduse tegelikkusesse panemisel tuli arhitektil tulla maa peale. Näiteks kuidas platsile valgustid paigaldada, et need ei võtaks ruumi ära, ja kas ikka on teostatav nendele rataste alla panemine,” selgitas Anti Allas. Tegime omalt poolt ettepanekuid ning küsisime nõu ja abi Eesti arhitektide liidult. Kalle Vellevoog oli asjas sees ja kiitis sellise lahenduse heaks.”
Kalle Vellevoog ütles LõunaLehele, et ainult fotode põhjal ei soovi ta väljaku väljanägemist kommenteerida. „Fotodelt vaadates tundub väikevormide esteetika sarnane sellega, mis oli ka võistlustöös. Aga kui asi ei ole veel lõpuni paigas, siis on ka selline hinnangute andmine igal juhul ennatlik,” rõhutas ta. „Ootame ikka valmimise ja avamise ära.”

Viimane kooskõlastus puudub
Kui väljakut mullu kevadel rajama hakati, siis andis tollane muinsuskaitseinspektor Mirja Ots välja loa väikesemahuliste tööde tegemiseks, millel on kirjas, et „lubatud Võru linna keskväljaku rajamine vastavalt kooskõlastatud projektidokumentatsioonile“, antud suunised arheoloogiliste väärtuste leidmise puhuks ning lisapunkt: „Jooksvalt lahendatav vertikaalplaneerimine Võru Katariina kiriku esise invapanduse ning kirikut ääristava sillutusriba osas enne tööde teostamist korrigeeritud projektilahendus kooskõlastada muinsuskaitseametiga.”
Seda viimast kooskõlastust pole ja Tiina Pettai ütles, et seda ei saaks ka praegu anda: plats on silmanähtavalt Katariina kiriku poole kaldu ja sajuveed jooksevad otse kiriku seina. Projekti järgi peab olema platsi tasapind loodis. „Järelevalve ütles mulle, et kõik on projektikohane,” ütles Pettai nördinult. „Siis otsisingi projekti välja ja hakkasin seda uurima.”
„Oleme teadlikud, et projekteerija ei ole ehitusprojekti kooskõlastamisel muinsuskaitseameti seatud lisatingimust täitnud ning oleme seda talle ka uuesti meelde tuletanud,” vastas linnamajanduse osakonna juhataja Raiko Palm. „Ootame projekteerijalt toimivat lahendust ning see teostatakse enne ehitustööde valmimist ja vastuvõtmist.”
Raiko Palmi väitel pole ehitustööde käigus muudetud ehitusprojektis esitatud lahendusi.
Tiina Pettai selle väitega ei nõustu. Projektjoonisel on kujutatud Tartu tänavale pangahoone ette kaheksa valgustit, paigaldatud on aga ainult neli. „Selle kohta ütlen aga, et jumal tänatud, et selle koha pealt pole projekti järgitud!” ohkas Tiina Pettai.
Raiko Palm vastas sellele nii: „Eelprojektis oli valgusteid rohkem. Tööprojektis võeti neid vähemaks ja see on muinsuskaitseametis kooskõlastatud.”
Võru keskväljaku pidulik avamine tuleb 8. juunil koos suurejoonelise tantsuetendusega. Võru linnapea Anti Allas ütles, et praeguse seisuga saab probleem kiriku poole kaldu oleva maaga enne seda lahendatud.

Võru keskväljaku projekteerinud OÜ Stuudio Tallinn arhitekt Villem Tomiste: meeldiv kuulda, et uuenev keskplats linlaste mõtteid inspireerib!

Projektiga on käidud kahel korral muinsuskaitse nõukogus, kus esimesel korral heideti vaid ette, et kiriku ette on kavandatud kaks rida autode parkimiskohti. Peale seda sai tehtud projektis muudatus, nüüd on kiriku ees lubatud autosid parkida ühes reas ja see rida peab asuma Jüri tänava äärsel alal. Muus osas pole muinsuskaitsjatelt etteheiteid olnud, nõukogu soovis pigem platsi realiseerimiseks jõudu.
Algne valguslahendus sai edasi arendatud põhjusel, et linnavalitsus pidas valgusteid veidi liiga sarnasteks Rakvere keskplatsi omadega. Ka Rakvere keskplats on minu projekteeritud. Koostöös linnavalitsusega sain mitmeid uusi impulsse luua veelgi parem ja Võrule kohasem platsi lahendus, kui seda jõudis teha võistlustöö käigus, mis paratamatult võtab päris projekteerimisest mitu korda vähem aega.
Tulemuse kohta saab oma hinnangu anda, kui plats valmis saab, külvatud taimed idanema hakkavad ja platsi perimeetrilt viiakse ära piirdeaed. Pott tuleb tulelt ära võtta ja pisut oodata, et sisu veidi jahtuks, muidu ei tunne maitseid ja võib suu äragi kõrvetada.

 

Autor: Ülle Harju, ylle@lounaleht.ee
Viimati muudetud: 11/05/2019 13:17:33

Lisa kommentaar